ICT Onderwijstools

Bitstrips

BitstripsBitstrips is een webbased tool om eenvoudig en met oneindig veel mogelijkheden een strip te maken. Hierbij heb je een eigen avatar nodig die jij, als gebruiker, van alles kunt laten beleven. Je kunt deze tool inzetten om jezelf voor te stellen, maar ook prima als verwerkingsopdracht in de klas. De avatar is in allerlei standen te positioneren en er zijn dus talloze mogelijkheden. Je hebt voor deze tool per leerling een account nodig. Als docent kun je een groep aanmaken en vervolgens gemakkelijk een klassenfoto laten maken. Het nadeel aan deze tool is dat het geschreven is in het Engels. Voor kinderen hoeft dit niet te betekenen dat zij hier niet mee overweg kunnen. Zij gebruiken vaak de trial-and-error methode en gebruiken de afbeeldingen op de knoppen.
http://www.bitstripsforschools.com/

Padlet

padletPadlet is een webbased toon om een digitale muur te bouwen samen met leerlingen. Voorheen heette deze tool Wallwisher (wellicht komt deze naam bekend voor). Het grote voordeel van deze tool is dat leerlingen alleen maar moeten beschikken over de juiste url en zonder account kunnen schrijven op de muur. Voor de docent (maker van de muur) is er wel een account vereist. Je kunt vervolgens met een account verschillende muren voorbereiden (achtergrond aanpassen, onderwerp of vraag noteren). De tool is alleen beschikbaar in het Engels, maar door zijn simpele bediening is het geen enkel probleem om deze tool in te zetten in de bovenbouw. Op deze digitale muur kan een diversiteit aan berichten geplaatst worden: notities met tekst, plaatjes, filmpjes, links naar andere pagina’s/website etc.
http://padlet.com/

Venngage

venngageMet infografics kun je op een eenvoudige, mooie en snelle manier, met weinig tekst, de kern van een onderwerp overbrengen naar de lezers. Dit doe je door veel visuele aspecten op te nemen in je infografic en het geheel overzichtelijk te presenteren. Vandaag de dag zie je veel van deze infografics op internet. Zij geven een snel en duidelijk overzicht van de gegevens van een bepaald onderwerp. Wij hebben dit op onze beurt ook gedaan met venngage.com. De tool kent vele mogelijkheden om een infografic aan te passen naar ieder gewenst resultaat. Het nadeel van deze tool is echter, net zoals vele andere tools, dat de tool in het Engels gemaakt is. Voor kinderen is dit niet echt een drempel, omdat zij vaak de trial-and-error strategie toepassen en dus uiteindelijk de tool kunnen gebruiken, maar het zou eenvoudiger werken als de tool ook in het Nederlands beschikbaar is.
https://venngage.com/ (kiezen voor infografic; rechts)

PowerPoint

powerpoint“Wat een oneindige mogelijkheden zitten er in PowerPoint.” Een van de reacties die vanuit de groep kwam aan het einde van de les. Ik wist zelf dat er talloze mogelijkheden in PowerPoint zitten, maar heb er zelf nog geen concrete ervaringen mee. Door animaties te verwerken in de presentatie en door het gebruik van hyperlinks, ga je interactief gebruik maken van deze tool in de les. Door het gebruik van hyperlinks, gestuurd vanaf een centrale dia, ga je interactief door de PowerPoint heen die de kinderen zelf kunnen bedienen. PowerPoint is een veel gebruik programma om presentaties mee te maken en deze vervolgens ook te presenteren. Echter wordt er helaas maar weinig gemaakt aan de diversiteit van het programma. Er is zoveel mogelijk: invoegen van afbeeldingen, filmpjes, geluiden etc.! Nog een bijkomend voordeel: PowerPoint is een programma dat zowel in het Engels als Nederlands beschikbaar is, en dat al geïnstalleerd is op vele computers (zowel Windows, Mac en andere besturingssystemen).

GeoGuessr

geoguessrGeoguessr is een online tool waarmee je op een leuke kennis kunt maken met Google Streetview. Ergens op de aardbol wordt je gedropt en het is aan jou de taak om uit zien te vinden waar je jezelf bevindt. Je krijgt de beelden van Streetview te zien en aan de rechterkant staat een kaartje waarop je een pijl neer kunt zetten op de plek waarvan jij denkt te staan. Om je een beetje te helpen laat GeoGuessr je een bepaalde afstand lopen vanaf het punt waar je neergezet bent. Na een aantal malen het spel gespeeld te hebben ben je jezelf al aan het trainen. Je gaat kijken naar borden, kijkt naar de belijning op de weg en probeert van alles uit om erachter te komen waar je bent. De tool zou je in kunnen zetten als leerkracht bij aardrijkskunde lessen. Google Streetview is een gebruiksvriendelijke tool en gemakkelijk te bedienen vanaf het digibord.
http://geoguessr.com/

Geosettr

geosettrGeoSettr is een online tool waarmee je plaatsen kunt maken om vervolgens te kunnen gebruiken in GeoGuessr. Je gaat via een embedded Google Maps zoeken naar de plaats waar je bij de eerste ronde gedropt wilt worden. Je stelt in totaal vijf rondes in en kunt deze vervolgens bij GeoGuessr inladen. Leuk om de omgeving van de school in vijf rondes neer te zetten en de leerlingen precies laten zoeken wat de exacte plek is. Je kunt dit voorbeeld verder uitbouwen door de leerlingen daadwerkelijk naar buiten te laten gaan met een camera om een foto te maken van het desbetreffende punt. De tool is geschreven in het Engels, maar dit is echter geen drempel. De werking ervan is eenvoudig te gebruiken, ook voor kinderen in de bovenbouw.
http://geosettr.com

Simon Says

simonssaysSimon Says is een online game waarbij opperste concentratie vereist is. “Rood, rood, groen, blauw, rood, geel, groen.” Elke nieuwe rond komt er een kleur bij en het is de opdracht om de juiste kleuren in de goede volgorde te kunnen herhalen. Na een aantal rondes speelt Simon de kleuren met bijpassend geluid in een sneller tempo af. Speel dit spel met de leerlingen en probeer elkaars record te verbeteren. Een spel dat als energizer ingezet kan worden.
http://www.schoolbordportaal.nl/flash-overlay.php?id=17&title=Simon

Linoit

linoitLinoit is een webbased tool, vergelijkbaar met Padlet.com. Je maakt een online muur waarop via andere apparaten berichten op geplaatst kunnen worden. Een account aanmaken is eenmalig nodig voor het aanmaken van de muur. Diegenen die iets op de muur willen plaatsen hebben enkel de url nodig en kunnen zonder account iets plaatsen.
http://linoit.com/

Prowise

prowiseLorem ipsum dolor sit amet
http://www.prowise.com

Middeleeuwse stad

testbeeldLorem ipsum dolor sit amet
http://www.google.nl

Weebly

weeblyLorem ipsum dolor sit amet
http://www.weebly.com

Schoolbordportaal

schoolbordportaalLorem ipsum dolor sit amet
http://www.schoolbordportaal.nl/

Classbadges

classbadgesLorem ipsum dolor sit amet
http://classbadges.com/

Hapara

haparaLorem ipsum dolor sit amet
https://hapara.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: